Febra musculara apare la foarte multe persoane, in urma depunerii unui efort fizic consistent. Daca in cele mai multe cazuri ea dispare dupa una sau doua zile, uneori ea poate tine si pana la o saptamana. Numele sau medical este „durere musculara cu debut intarziat” si este definita ca fiind un simptom al leziunilor musculare. Un predecesor al febrei musculare este durerea musculara acuta, care apare in timpul sau imediat dupa exercitii.

Ce este febra musculara?

Conform celor mai noi teorii, in urma unui efort fizic intens, la nivelul musculaturii apar mici rupturi ale fibrelor care duc la inflamarea fibrelor si a membranei. Receptorii durerii situati in aceasta zona transmit, astfel, o senzatie de durere spre creier, semnaland necesitatea incetarii efortului, pana cand aceste microtraume sunt reparate.

Contrar credintei populare, acidul lactic sau calciul nu sunt responsabile de aparitia febrei musculare. Daca nu ar exista aceasta durere aparuta atunci cand ne suprasolicitam muschii, am continua sa depunem efort pana la aparitia riscului de a avea loc traume mult mai mari. Ea este, pur si simplu, o adaptare rapida a muschiului, pentru a preveni eventuale rupturi.

Care sunt caracteristicile febrei musculare?

Febra musculara este perceputa ca fiind o durere „surda” a muschiului, ce apare in urma incordarii sau intinderii acestuia. Adeseori, ea este insotita de o rigiditate a miscarilor si oboseala. In mod normal, ea nu este simtita atunci cand muschiul se afla in stare de repaus sau nu este apasat. Mai este cunoscuta si sub denumirea de hiperalgezie mecanica musculara.

De obicei, febra musculara creste in intensitate in primele 24 de ore de la exercitii, atingand varful durerii pana la 72 de ore, pentru ca mai apoi sa scada. Dispare dupa aproximativ o saptamana de la efectuarea exercitiilor.

Cum tratam febra musculara?

Efectul de repetare a crizei: atunci cand seefectueaza un exercitiu neobisnuit pentru muschi, acesta se adapteaza rapid, pentru a reduce viitoarele traume. Acest fenomen este numit „efectul de repetare a crizei” si inseamna nu doar ca febra musculara va fi redusa, daca vei efectua acelasi exercitiu, dar si ca alti indicatori ai unor leziuni musculare, precum restrictia miscarilor sau umflarea muschilor, sunt reduse.

Este important, de asemeni, ca ambele cantitati de efort depuse sa fie egale. Experimentele au aratat ca o parte din efectul protectiv este conferit si altor grupe de muschi, nu doar celor lucrate in timpul exercitiului sai afectate de febra musculara.

Cresterea fluxului sangvin: de obicei, febra musculara dispare de la sine in 72 de ore. Dar, daca se doreste urmarea unui tratament, orice masura care are ca si efect cresterea fluxului sangvin este de ajutor. Se poate apela la masaj, bai fierbinti, sauna sau efectuarea unor exercitii de intensitate scazuta.

Printre remediile recomandate ocazional se numara si aplicarea unor pungi cu gheata pe muschii afectati. Totusi, studiile au aratat ca acest remediu nu este eficient decat temporar.

Analgezie indusa prin exercitii: un alt efect pe care il poti folosi cu succes in tratarea febrei musculare este cel prin care, in ciuda durerii, iti continui exercitiile. Acesta poate suprima temporar durerea si are efect mai ales in febra musculara cauzata de ciclism, inot sau alergat. Incercarea de ignorare a durerii va creste limita de tolerare a sa.

Totusi, retine ca cea mai buna metoda prin care sa tratam febra musculara este preventia. De aceea, este necesar ca inainte de a ne efectua antrenamentul sa facem exercitii de incalzire, iar dupa acesta sa le facem pe cele de relaxare.

error: Continutul este protejat !!