Vergeturile reprezinta “defecte” ale pielii, localizate la nivelul dermei, stratul epidermic cel mai profund. Sunt destul de frecvente in randul femeilor si contrar asteptarilor, pot afecta si barbatii. Uneori, vergeturile sunt foarte fine si greu de observant. Dar in alte situatii, devin atat de evidente, incat ajung sa fie o problema estetica pe care probabil ai vrea sa o ascunzi tot timpul.

Intr-o faza precoce, se manifesta sub forma unor striatii (cicatrici) de culoare rosie-violacee, destul de vizibile comparativ cu pielea sanatoasa. Odata ajunse la maturitate, devin alb-sidefate. Tind sa se formeze in apropierea axilelor, in zona inghinala, pe partea interioara a bratelor, la nivelul soldurilor, abdomenului sau pe picioare.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar in urma rupturii fibrelor principalelor proteine ale tesutului conjunctiv:

  • Colagenul, proteina structurala menita sa pastreze aspectul compact al pielii;
  • Elastina, proteina fibroasa, responsabila de caracterul elastic al pielii.

Lezarea fibrelor de colagen si de elastina este asociata cu diversi factori:

  • Mecanici (dilatatia pielii);
  • Hormonali (tulburarile hormonale);
  • Ereditari (predispozitia genetica).
  1. Dilatatia pielii

Vergeturile pot sa apara daca exista o variatie vizibila a tesutului adipos sau / si a circumferintei unor parti ale corpului. Ca urmare a sarcinii, obezitatii, slabirii bruste, cresterii masei musculare, reteaua de fibre elastice cedeaza si se rupe (de aici atrofierea pielii pe toata lungimea leziunilor si tesutul cicatricial).

  1. Tulburarile hormonale

Excesul de cortizol (”hormonul stresului”) poate fi responsabil de blocarea fibroblastelor si implicit, de inhibarea sintezei de colagen si elastina. Valoarea acestui hormon creste la menopauza, la pubertate si in situatii de stres. Spre exemplu, printre simptomele ce insotesc maladia lui Cushing se numara si vergeturile.

  1. Predispozitia genetica

In anumite situatii, componenta ereditara poate influenta aspectul pielii. Unele persoane se nasc cu o piele mai putin elastica sau mostenesc anumite boli genetice (sindromul Cushing, sindromul lui Marfan). Simptomatic, astfel de defecte / maladii pot fi asociate cu alterarea tesutului conjunctiv si prezenta vergeturilor.

Relatia dintre sport si pielea sanatoasa

De regula, proastele obiceiuri genereaza binecunoscutul efect yo-yo (slabiri bruste, urmate de perioade de ingrasare repetate, datorate dietelor ”miraculoase”), un adevarat inamic al pielii si nu numai.

Care este explicatia?

Odata cu scaderea ponderala rapida, pierzand din masa slaba si masa grasa, tesuturile pielii isi pierd din tonusul initial si au tendinta sa se lase. Daca imediat dupa slabirea brusca urmeaza o crestere ponderala la fel de rapida, pielea ramane traumatizata.

La suprafata ei, in zonele sensibile pot sa apara cicatricile liniare ce caracterizeaza vergeturile. Totul se datoreaza tensiunii cauzate de intinderea excesiva a tesuturilor epidermice surprinse de fluctuatiile de greutate.

O piele sanatoasa, fara defecte vizibile, este conditionata pe langa alimentatie, si de stilul de viata. Practicarea unui sport si in general o viata activa contribuie la tonifierea corpului si la evitarea ”relaxarii” pielii. Iar daca pe perioade lungi de timp, greutatea ramane in linii mari aceeasi, cea care va avea de castigat este si pielea.

In concluzie, ce parere ai? Cum scapi de vergeturi? Nu-i asa ca este mai simplu sa le previi decat sa le elimini?

Urmeaza programele noastre sportive disponibile online si antreneza-te cand ai timp, oriunde ai fi.

Te asteptam la sport in Sala Online GymSport, pentru un corp perfect si o piele sanatoasa.

error: Continutul este protejat !!