Yoga

Sala Online GymSport

Yoga inseamna unitatea dintre corpul fizic, minte si spirit. Exista diferite stiluri yoga, diverse metodologii si descendente: Hatha yoga, yoga online videoJnana yoga, Ashtanga yoga, Bhakti yoga, Tantra yoga, Kundalini yoga, Karma yoga, Raja yoga. Desi ghidate de principii diferite, toate aceste stiluri de yoga sunt profund interconectate si au un numitor comun: sa ne ajute sa aplicam intelepciunea profunda a filozofiei yoga in viata de zi cu zi, sa ne ajute sa ne transformam si sa ne vindecam, contribuind in acelasi timp la transformarea si vindecarea planetei pe care traim. Nu cu mult timp in urma, sa sustii ca yoga si meditatia sunt elemente esentiale ale unui stil de viata sanatos ar fi sunat ridicol. Acum sunt peste 300 de milioane de practicanti yoga numai in SUA, iar alte zeci de milioane in restul lumii. In Romania practica yoga este la inceput de drum. Insa din ce in ce mai multa lume se arata interesata de aceasta practica in egala masura importanta pentru trup si pentru spirit. Yoga este un poces continuu de invatare, o calatorie fascinanta, in care importanta este calatoria in sine, nu destinatia. Pe parcursul orelor de yoga ne vom concentra asupra depasirii a doua aspecte negative:

  1. limitarile fizice referitoare la lipsa flexibilitatii cauzata de: scurtarea fibrelor musculare, dezechilibrul spinal, postura neadecvata si lipsa tonusului musculaturii abdominale si lombare (musculatura nucleu)
  2. limitarile mentale: vointa slaba, lipsa capacitatii de concentrare, slaba corelare trup-minte, gandirea negativa.

Al treilea aspect pe care ne vom concentra, pozitiv de data aceasta, este respiratia sau pranayama, cum este numita in sanscrita. Vinyasa inseamna sincronizarea fiecarei miscari cu o respiratie. In practica yoga, asanele, cum sunt numite pozitiile yoga, sunt executate intr-o anumita ordine, deblocand corpul, fiecare asana pregatind corpul pentru urmatoarea. Fiecare pozitie are beneficii pentru sanatate si, atunci cand asanele sunt combinate intr-o suita si executate respectand principiile de respiratie, efectele obtinute sunt detoxifierea si realinierea corpului si a sistemului nervos. De asemenea, se obtine dezvoltarea puterii interioare, flexibilitatea si imbunatatatirea starii generale de sanatate. Prin intermediul yoga corpul devine mai puternic, iar mintea se deschide unor posibilitati nebanuite si nelimitate. “Yoga poate fi practicata de catre oricine, fie tanar, batran, foarte batran, sanatos sau bolnav. (…) cunoasterea (yoga) creste din dragostea si respectul reciproc dintre profesor si elev, o relatie care poate fi cultivata numai in timp.” – Shri K. Pattabhi Jois