Daca vrei sa-ti cresti masa musculara, sa slabesti sau pur si simplu sa te mentii in forma, un plan de antrenament bine gandit iti va fi de mare folos. Dar regula ramane valabila si in cazul ochilor? Exista oare exercitii pentru imbunatatirea vederii sau esti convins ca doar ochelarii te mai salveaza?

De ce ai nevoie de exercitii pentru imbunatatirea vederii?

La orice varsta, indiferent daca ai deja probleme cu ochii sau nu, ai nevoie de exercitii pentru imbunatatirea vederii, deoarece acestea te ajuta sa:

 • Remediezi carentele vizuale;
 • Previi problemele de vedere;
 • Mentii sanatatea oculara;
 • Potentezi functia vizuala.

Dar de ce nu este suficient sa alegi ochelarii sau lentilele de contact si trebuie neaparat sa-ti “antrenezi” ochii?

Intreband in stanga si dreapta, toate persoanele care poarta ochelari, iti vor confirma ca vederea nu li s-a imbunatatit. Poate chiar din experienta personala, ai observat ca purtarea ochelarilor / lentilelor nu reduce dioptriile, dimpotriva. Ochii, obisnuindu-se cu lentilele tot mai puternice, treptat, pentru a functiona corect, au nevoie de altele, cu mai multe dioptrii.

Potrivit medicului american William Horatio Bates, orice problema vizuala se datoreaza tensiunii intraoculare. Acesta, in anul 1921, a publicat o teorie axata pe tratarea problemelor oculare (metoda Bates), controversata si in prezent. Din observatiile sale reiese ca functia vizuala se bazeaza pe o combinatie de principii:

 • Miscarea naturala si continua, tridimensionala, nu focalizata pe un singur punct dintr-un plan bidimensional;
 • Relaxarea muschilor oculari si combaterea starilor generale de stres / anxietate, responsabile printre altele si de inrautatirea vederii;
 • Vederea centrala (fixarea centrala), permisa de o buna mobilitate oculara.

In concluzie, pentru a vedea bine, este necesar sa-ti mentii ochii cat mai activi, in miscare, nu statici, iar miscarea trebuie sa fie relaxata si centrata.

Cu aceasta teorie, Bates propune diverse exercitii pentru imbunatatirea vederii, mai exact pentru recuperarea graduala a posturii globului ocular. Practic, metoda Bates presupune “reeducarea” progresiva a musculaturii ochiului, astfel incat sa elibereze tensiunea din interiorul globilor oculari si sa favorizeze relaxarea muschilor.

Exercitii pentru imbunatatirea vederii. Solutii

Cand vederea iti devine tot mai incetosata, daca observi ca ochii iti obosesc tot mai repede, prima solutie care-ti vine in minte, este sa mergi sa-ti faci ochelari. Dar de ce sa nu incerci sa potentezi vederea pe care o ai deja?

Daca-ti doresti sa privesti in jurul tau cu alti ochi, testeaza cateva exercitii pentru imbunatatirea vederii, propuse de echipa GymSport.

 1. Exercitii pentru imbunatatirea vederii. Focalizarea obiectelor apropiate / departate
 • Ridica-ti degetul aratator la circa 15 cm in fata ochilor si concentreaza-te asupra lui timp de 1-2 minute.
 • Odata timpul ”expirat”, incearca sa te concentrezi pe un obiect aflat pe aceeasi directie, la o distanta mai mare de 3 m.
 • Refocalizeaza-ti privirea pe deget si repeta miscarile de concentrare aproape-departe de cateva ori.
 • Incearca acelasi lucru sincronizandu-ti miscarile de apropiere-departare cu inspiratia-expiratia.
 1. Exercitii pentru imbunatatirea vederii. Asezarea palmelor pe ochi
 • Adoptand o pozitie relaxata, inchide ochii si acopera-i cu palmele, fara sa apesi pe globii oculari, astfel incat printre degete sa nu mai treaca nici un firisor de lumina.
 • Acum ca este complet intuneric, ramai nemiscat(a), gandindu-te la ceva placut.
 • In aceeasi pozitie, incearca sa privesti intunericul si sa simti caldura placuta a palmelor tale.
 • Respira lent si profund timp de 90 de secunde, concentrandu-te asupra fiecarei etape de inspiratie-expiratie.
 1. Exercitii pentru imbunatatirea vederii. Clipirea rapida
 • In compania muzicii preferate, complet relaxat(a), clipeste rapid timp de 15-20 de secunde, fara sa strangi ochii.
 • Fa o pauza de cateva secunde, mentinand ochii inchisi.
 • Continua exercitiul de 7-8 ori, incearcand sa-ti mentii pleoapele cat mai relaxate, astfel incat miscarea sa fie naturala.

La fel cum corpul are nevoie de antrenamente pentru a fi sanatos, si ochii au nevoie de exercitii pentru imbunatatirea vederii. Insa pentru a obtine rezultatele dorite, acestea trebuie efectuate cat mai corect si cu regularitate.

Nu uita ca sanatatea este cea mai de pret virtute. Vino alaturi de noi in Sala Online GymSport si descopera beneficiile unui program sportiv corect.

Sursa: www.naturalnews.com, www.my-personaltrainer.it, www.benessere.com.

error: Continutul este protejat !!