Activitatea fizica aduce beneficii corpului si mintii. Ba mai mult, exercitiile fizice cresc inteligenta. Nu este vorba despre o legenda metropolitana, iar mediul online este impanzit cu diverse studii stiintifice ce au demonstrat aceasta afirmatie.

Exercitiile fizice cresc inteligenta. De unde aceasta virtute?

Se spune ca nimeni nu se naste inteligent, insa cu totii putem deveni inteligenti. Este adevarat ca unele persoane se nasc pline de virtuti si sunt mai talentate decat altele, fara sa-si piarda abilitatile pe parcursul vietii. Si in timp ce talentul este nativ, inteligenta reprezinta o insusire ce trebuie „lucrata” zi de zi pentru a se dezvolta.

Exista oameni potential inteligenti inca de la nastere, poate datorita „bagajului” genetic de calitate. Daca din variate motive, in timpul copilariei, in adolescenta si apoi la varsta adulta, nu sunt stimulati suficient, au toate sansele sa ramana in categoria mediocrilor sau chiar mai rau.

La polul opus, se afla o alta tipologie de persoane, ce au vazut lumina zilei fara sa fie prea inzestrate de ursitoare. Dar chiar fara stralucirea de geniu, cu putina stradanie, pot sa recupereze pe parcurs toata inteligenta ce nu le-a fost daruita de „mama-natura” si apoi s-o dezvolte.

Exercitiile fizice cresc inteligenta. Care este explicatia stiintifica?

Copiii care inca de la o varsta frageda fac sport, nu neaparat de performanta, sunt mult mai ageri. Au o capacitate de invatare superioara, fiind mai buni la scoala comparativ cu semenii lor ceva mai lenesi. Si totusi, pe vremuri se credea ca sportul influenteaza negativ capacitatea de concentrare a „invataceilor” si in consecinta, ca le afecteaza rezultatele scolare. Dar astfel de timpuri au „apus” demult.

Studiile recente si experientele cotidiene au demonstrat ca exercitiile fizice cresc inteligenta si nicidecum nu o reduc. Potrivit oamenilor de stiinta, miscarea ii face bine creierului. Efectul benefic asupra mintii, se datoreaza unei molecule neuroprotective, denumita irisina, in masura sa potenteze capacitatile cognitive ale fiintelor umane.

Aceasta molecula este produsa de fiecare data cand faci sport, ceea ce ar putea explica de ce exercitiile fizice cresc inteligenta, nu doar sanatatea fizica. Studiile arata ca tocmai in timpul miscarii intense, creste nivelul de irisina din sange si de la nivelul creierului, stimuland materia cenusie, in special partea responsabila de memorie si de invatare.

Practic, exercitiile fizice cresc inteligenta tocmai pentru ca favorizeaza activarea unor noi circuite neuronale. Ulterior, se dezvolta capacitati intelectuale superioare, tot mai diversificate. Altfel spus, cu cat faci mai mult sport, cu atat creierul tau ajunge sa fie irigat de mai mult sange. Si tot mai multi neuroni raman activi, fiind in permanenta la dispozitia functiilor cerebrale in care intervin concentrarea, atentia, judecata sau memoria.

Irisina este benefica si pentru slabit, transformand grasimea alba in tesutului adipos alb in tesut adipos brun, acesta fiind mult mai activ din punct de vedere metabolic.

Exercitiile fizice cresc inteligenta. Efectele asupra persoanelor in varsta

Odata cu batranetea, corpul si mintea sunt intr-un continuu declin, chiar daca nu in egala masura. Sportul si miscarea in general, practicate la o varsta inaintata, reprezinta un instrument protectiv ce preintampina degenerarea normala a capacitatilor intelectuale.

Daca exercitiile fizice cresc inteligenta, mentinand un stil de viata activ si dupa 65 de ani, vei constata ca ti se vor imbunatati performantele cognitive. Efectele sunt vizibile indeosebi asupra memoriei pe termen scurt / lung, asupra atentiei, logicii si limbajului.

Aparte faptul ca exercitiile fizice cresc inteligenta, a mai fost dovedit ca viata activa reuseste sa previna declansarea dementei si sa incetineasca avansarea maladiei. Iar intr-un viitor nu foarte indepartat, aceeasi molecula neuroprotectiva ar putea fi folosita pentru tratarea patologiilor neurogenerative si pentru imbunatatirea functiilor cognitive la persoanele de varsta a treia.

Ramai alaturi de echipa Gymsport si te vom rasplati cu alte sfaturi utile despre sanatate prin sport. Iar daca esti in cautare de exercitii fizice care sa dea rezultate, incearca cele doua planuri de antrenament acasa!

Sursa: www.scienzaesalute.blogosfere.it, www.saperesalute.it

error: Continutul este protejat !!