Din dorinta de a te incadra in masuri de fotomodel, poate nu stii, dar slabirea intr-un timp record are repercusiuni asupra starii generale de sanatate. Impactul pierderii semnificative de greutate si a unui slabit rapid, desi nu intotdeauna este vizibil la ”suprafata”, poate fi devastant pentru ”interior”.

De ce este riscant slabitul rapid?

Adevarul este ca orice schimbare brusca in regimul alimentar sau in stilul de viata suplimenteaza stresul, destabilizand organismul. Iar in vremurile de ”restriste”, cu diete stricte in care nu este loc pentru vreo abatere, ai toate sansele sa te indrepti mai degraba catre o intoxicatie in adevaratul sens al cuvantului, decat inspre forma fizica ideala. Totul se datoreaza carentelor nutritionale.

Ca sa functioneze in conditii normale, corpul uman are nevoie de un aport constant si bine echilibrat de substante nutritive, deficitare in cazul dietelor de slabit rapid. In caz contrar, pentru a putea supravietui, organismul cauta sa compenseze carentele si dezechilibrelele deja existente. Daca nu-si poate procura energia din alimentatie, va incerca sa o ”fabrice” singur, ”sacrificand” din rezervele de nutrienti pe care le mai detine.

Odata cu directionarea gresita a substantelor nutritive, in fiecare celula a corpului se declanseaza un fel de explozie de radicali liberi (stres oxidativ). Pentru anihilarea radicalilor liberi este necesara suplimentarea cu antioxidanti, dar si restabilizarea concentratiei optime de proteine, lipide si glucide.

Care sunt consecintele unui slabit rapid?

Daca pentru reducerea greutatii faci alegeri gresite si adopti un plan de slabit rapid (alegere complet eronata), consecintele negative asupra sanatatii tale nu vor intarzia sa apara. Stresul oxidativ celular poate duce la situatii precum:

  • Dezechilibrarea florei intestinale;
  • Imbatranirea precoce a epidermei;
  • Modificari functionale in organism.

Motivele reale pentru care slabitul rapid este contraindicat, pe de o parte, depind de carentele alimentare, iar pe de alta de consumul energetic prea mare. Dieta hipocalorica asociata cu reducerea numarului de mese zilnice pentru o slabire ”peste noapte” se dovedeste stresanta pentru minte, corp si suflet, deopotriva.

1. Efectele slabitului rapid pentru corp

Daca pe termen lung nu exista un aport optim de vitamine, minerale, proteine, fibre si alti nutrienti esentiali, organismul sufera. Are loc imbatranirea precoce a organelor si vor fi afectate toate functiile fiziologice ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, prima bariera ce ne apara de ”atacul” agentilor patogeni.

2. Efectele slabitului rapid asupra muschilor

Mecanismul natural de slabire ar trebui sa favorizeze in principal reducerea tesutului adipos (masa grasa). Insa odata cu regimul de slabit rapid, involuntar, vei contribui la pierderea masei slabe si la lezarea masei musculare. Pentru a impiedica pierderea tonusului si a tesutului muscular, ai nevoie de:

  • Un aport optim de proteine alimentare;
  • Activitate fizica aerobica (ajuta la reducerea masei grase si imbunatatirea functiilor corpului) si anaerobica (ajuta la cresterea masei musculare si a consumului caloric).

3. Efectele slabitului rapid pentru minte si suflet

Daca diminuarea treptata a masei corporale iti imbunatateste starea de sanatate fizica si te poate face fericit, un slabit rapid si haotic nu va avea aceleasi efecte, dimpotriva. Restrictiile alimentare prea bruste, urmate de accentuarea insatisfactiei fata de propriul corp, sau / si de pierderea autostimei, ar putea genera si intensifica starile depresive.

Inca ai ramas la convingerea ca un slapid rapid de 10 kilograme intr-o luna nu este daunator pentru starea ta de sanatate? Te invitam sa afli mai multe despre slabirea sanatoasa prin asocierea programelor de antrenament acasa cu dietele alimentare.

error: Continutul este protejat !!