Esti hotarat(a) sa slabesti sau sa-ti tonifici musculatura? Iti doresti cat mai putini centimetri peste talie si mai multi peste bicepsi? Indiferent care-ti este obiectivul, cum stii cand faci exercitiile corect?

Daca pana acum credeai ca pentru obtinerea rezultatelor dorite este suficient sa te antrenezi, nu ai idee cat gresesti! Pentru ca un exercitiu sa fie corect, trebuie sa existe un raport optim intre intensitatea si durata antrenamentului, intre frecventa acestuia si exercitiile alese in functie de structura corpului sau de obiective.

Cum stii daca faci exercitiile corect? Uneori din variate motive, antrenamentele obositoare la care te supui fara sa te plangi, isi pierd eficacitatea.

Cum stii daca faci exercitiile corect? Secrete de antrenament

Oricare ar fi tipul activitatilor sportive, acestea ar trebui sa-ti aduca beneficii la nivel fizic, dar si mental. Insa trebuie efectuate rational, cu moderatie, fara sa-ti neglijezi starea generala de sanatate.

In caz contrar, din cauza suprasolicitarilor sau a executarii incorecte, te poti trezi ca te accidentezi. Dar cu putina atentie si practica, poti preveni multe dintre incidentele cauzatoare de leziuni.

In aceasta postare, vei descoperi cum stii daca faci exercitiile corect. Asadar, ce ai de facut pentru prevenirea accidentelor?

Intrebare: Cum stii daca faci exercitiile corect?

Raspuns: Daca-ti construiesti un plan de antrenament, vei reusi sa executi corect fiecare exercitiu.

Programul de antrenament trebuie construit in etape progresive, in asa fel incat sa poti creste treptat. La inceput, corpul nu este obisnuit cu anumite miscari, motiv pentru care, daca din prima zi incepi un antrenament “in forta”, muschii si articulatiile vor fi mult prea solicitate.

Un plan de antrenament corect echivaleaza cu cresterea graduala a catorva elemente:

  • Frecventa miscarilor;
  • Durata fiecarui set de exercitii;
  • Intensitatea miscarilor / exercitiilor.

Intrebare: Cum stii daca faci exercitiile corect?

Raspuns: Antrenandu-te din timp pentru sportul pe care vrei sa-l practici, iti vei pregati muschii si aparatul osteoarticular.

Amator sau avansat, ai toate motivele ca inainte sa te dedici unui anumit sport / exercitiu, sa te antrenezi, astfel incat sa fii in forma. O idee foarte buna este sa incepi cu “prelucrarea” anumitor grupe musculare si muschi, in functie de sportul practicat.

De exemplu, pentru jucatorii de baschet, este important echilibrul, rezistenta fizica, dar si forta bratelor si a picioarelor. Daca te-ai dedicat baschetului, iti va fi util sa antrenezi acei muschi responsabili de salturi sau de aruncarile la cos.

Intrebare: Cum stii daca faci exercitiile corect?

Raspuns: Folosind echipamentul potrivit, exercitiile sunt mai corect executate si vei preveni accidentarile.

Echipamentul de sport trebuie adaptat in functie de sportul practicat. Daca este potrivit, te poate salva de la accidentari. Cum ar fi sa joci hochei fara casca de protectie, genunchiere si cotiere? Sau cum ar fi sa alergi in pantofi de strada?

Chiar daca singura miscare pe care o faci este mersul pe jos sau jogging-ul, imbracamintea si incaltamintea au un rol fundamental. Acest lucru ramane valabil aproape in orice categorie sportiva, cu mici exceptii, cum ar fi inotul, cand singurul accesoriu necesar este costumul de baie.

Intrebare: Cum stii daca faci exercitiile corect?

Raspuns: Cateva minute de incalzire inainte, te vor salva de intinderile musculare, durerile articulare si alte neplaceri.

Incalzirea nu reprezinta o optiune si inainte de antrenament, sub nicio forma, nu poate lipsi. Pregatirea fizica si mentala te ajuta la prevenirea accidentarilor datorate rigiditatii musculare sau articulare. Te poti incalzi in diverse moduri:

Cele 10 minute de exercitii pentru incalzire vor contribui la cresterea treptata a temperaturii corpului, pregatindu-ti totodata musculatura si articulatiile pentru antrenamentul propriu-zis.

Intrebare: Cum stii daca faci exercitiile corect?

Raspuns: Durerile musculare ulterioare antrenamentului sunt ultima confirmare ca obictivele care privesc marirea intensitatii antrenamentului au fost indeplinite

Durerea din ziua ulterioara antrenamentului, faimoasa DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness sau Instalarea intarziata a durerii musculare), este durerea cunoscuta in special in randul body builder-ilor. Apare la 24-72 de ore dupa finalizarea intensa a unui exercitiu anaerob.

Astfel de dureri, neplacute in randul novicilor, dar deosebit de apreciate de “veterani”, sunt atribuite de regula acidului lactic. Insa se datoreaza micro-leziunilor de la nivelul fibrelor musculare si apar in urma contractiilor musculare, fiind dovada ca intensitatea antrenamentului fizic a crescut. Atentie! Dupa instalarea febrei musculare, fibra are nevoie de recuperare. Vezi aici sfaturi despre cum sa tratam febra musculara.

Cum stii daca faci exercitiile corect? Urmareste recomandarile echipei Gymsport si vei afla mai multe.

Dar la urma urmei, corectitudinea miscarilor nu inlocuieste sfatul medicului. Daca sanatatea-ti lasa de dorit, inainte sa incepi un antrenament acasa, la sala sau diverse activitati sportive in aer liber, solicita sfaturile specialistilor in medicina.

(www.my-personaltrainer.it, www.arthritisresearchuk.org)

error: Continutul este protejat !!