Leziunile fibrelor musculare de tipul rupturilor sau intinderilor, apar frecvent in randul persoanelor care practica un sport. Aproape o treime dintre sportivi au avut ghinionul sa simta ce inseamna o intindere musculara.

Ce este intinderea musculara?

Cei care desfasoara frecvent o activitate sportiva (nu neaparat de performanta), dar si sedentarii pot simti efectele cauzate de intinderea musculara. Este vorba despre una dintre cele mai frecvente traume, localizate cel mai adesea la nivelul membrelor inferioare.

Cunoscuta si cu denumirea de crampa sau spasm muscular, reprezinta o leziune de intensitate medie, ce afecteaza tonusul muscular normal. Pe o scara ipotetica, ar putea fi localizata undeva intre contractia (mai putin grava) si ruptura musculara (mai grava).

De regula, intinderea musculara se datoreaza alungirii excesive a fibrelor musculare, situatie ce are la baza cauze multiple:

  • Incalzirea insuficienta a muschilor;
  • Lipsa de pregatire fizica pentru efortul depus;
  • Miscarile bruste, ce nu sunt naturale;
  • Traumele articulare frecvente;
  • Recuperarea incompleta in urma unor traume;
  • Postura incorecta;
  • Incaltamintea inadecvata;
  • Conditiile ambientale adverse etc.

Cum iti dai seama ca ai facut intindere musculara?

Daca recunosti urmatoarele simptome (acestea variaza), mai mult decat sigur ca este vorba despre intindere musculara si nu despre o simpla contractie:

  • Durere imediata, foarte intensa, limitata la zona afectata;
  • Spasm muscular;
  • Durere la atingere si la palpare;
  • Rigiditatea structurii musculare;
  • Umflarea locala;
  • Senzatie de caldura si arsura;
  • Pierderea fortei musculare;
  • Dificultatea / imposibilitatea de a te misca.

Intinderea musculara poate fi mai mult sau mai putin grava, iar simptomatologia variaza in functie de amploarea suprafetei afectate.

Tratamente pentru intindere musculara

In tratarea intinderilor, interventiile imediate sunt la fel de importante ca perioadele de vindecare sau de convalescenta.

  1. Odihna

Odihna este considerata cea mai potrivita terapie in caz de intindere musculara. Daca ai avut neplacerea sa testezi macar cateva dintre simptomele anterioare, primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa-ti intrerupi activitatea / miscarea. Cel mai bine ar fi sa-ti iei un repaus de la activitatile cotidiene si de la programele de antrenament.

Sub nicio forma, nu continua sa-ti suprasoliciti inutil corpul sau / si zona afectata. Incearca mai degraba sa te relaxezi intr-o pozitie comoda, fara sa fortezi timpii de recuperare. In acest mod, leziunile se vor vindeca in cel mult 2-3 saptamani.

In caz contrar, exista probabilitatea sa inrautatesti starea in care se afla deja muschiul. Si de la o simpla intindere musculara, poti cauza ruptura acestuia. In plus, daca muschiul este incomplet vindecat, exista riscul recidivelor.

  1. Compresele

In perioada de timp ce urmeaza imediat traumei, poti apela la comprese cu apa rece, pungi cu gheata / alimente congelate. Daca folosesti pungile cu gheata, nu le aplica direct pe zona afectata. Este de preferat sa le invelesti mai intai intr-o carpa sau prosop, astfel incat impactul sa fie mai putin agresiv.

  1. Antiinflamatoarele si analgezicele

Cat leziunea este inca “proaspata”, pentru calmarea durerii, uneori greu de suportat, poti apela la diverse substante antiinflamatoare si analgezice. Evita insa administrarea acestora ‘dupa ureche” si tine cont de recomandarile medicilor specialisti, in urma consultatiei “live”.

  1. Bandajele elastice

Dupa o intindere musculara, chiar mai putin grava, poti folosi bandajele elastice, dar numai daca exista o prescriptie medicala. Accelerand cicatrizarea leziunilor, bandajele ajuta la vindecarea completa a fibrelor musculare si la redobandirea elasticitatii naturale a muschiului.

  1. Remediile naturale

Dintotdeauna, natura ne-a furnizat remedii optime pentru prevenirea si tratarea unor simptome / maladii. Unele plante medicinale, datorita compusilor activi, au un efect analgezic si antiinflamator. Ghimbirul, coada-calului, gheara-diavolului, aloe vera sunt doar cateva dintre remediile homeopate eficiente in caz de intindere musculara, ce te vor ajuta sa suporti mai usor durerea si vor atenua inflamatiile.

  1. Prevenirea

Se spune ca cel mai bun medicament il reprezinta prevenirea, indiferent care este patologia. Atunci, de ce sa nu incerci sa previi accidentarile? Amator sau profesionist, regula de baza este in general, aceeasi: incalzirea. Poti incepe cu 10 minute de exercitii pentru incalzire. Abia dupa aceea, iti vei putea continua programul normal de antrenament acasa, la sala sau in aer liber.

Iti recomandam sa folosesti sfaturile noastre doar pentru a pereveni accdentarile si afectarea sanatatii. Acum, te invitam in Sala Online GymSport la sport, unde ai peste 12 videoclipuri cu antrenamente “proaspete”, care incep cu incalzirea, bineinteles. J

Sursa: www.scienzaesalute.blogosfere.it, www.greenstyle.it, www.my-personaltrainer.it.

error: Continutul este protejat !!