Ce este alergarea CHI?

Alergarea Chi este o forma de alergare influentata de Tai Chi. Acest fel de alergare a fost descris ca un stil de alergare menit sa diminueze riscurile de accidentare.

Alergarea Chi foloseste principiile tai chi care se bazeaza pe aliniere, relaxare si o forma corecta atunci cand alergam si ne plimbam. Se spune ca evidentiaza postura, puterea, relaxarea picioarelor si puterea mintii.

Practic, alergarea Chi are niste reguli foarte clare si simple: concentreaza-te, simte-ti corpul, controleaza-ti respiratia, relaxeaza-ti muschii, stai intr-o pozitie buna si incepe incet. Alergatorii sunt instruiti sa aiba spatele drept, doar cu o mica inclinare inainte a spatelui si genunchii indoiti.

Tehnica de alergare CHI apreciata si de sportivii de performanta

Alergarea Chi a fost dezvoltata in 1999 de catre Danny Dreyer, un alergator American de ultramaraton, practicant de Tai Chi si fondator al companiei Chi Running din Carolina de Nord. In 2004, prima editie a cartii lui Dryer a  aparut pe piata, cele 150 000 de exemplare fiind vandute rapid. Dreyer a ajutat si la designul unul pantof sport in parteneriat cu New Balance, special pentru practicantii acestui tip de alergare.

Din 1999 pana in prezent, alergarea Chi a ajutat mii de alergatori sa isi transforme tehnica. Oameni de toate varstele si categoriile si-au imbunatatit eficienta si performanta deoarece alergatul a devenit mai usor, mai placut si lipsit de durere.

Marturiile celor care au inceput sa practice aceasta forma de alergare sunt mai mult decat graitoare. Ei simt ca alergarea nu mai este obositoare, putand face multe ture de parc. Pasii par fara efort si te simti mult mai usor, picioarele par relaxate si sprintene. Majoritatea alergatorilor se simt coplesiti de entuziasm inca de la primele sedinte. Pana si somnul este mai odihnitor.

Astfel, in decursul a doar catorva ani, alergarea Chi a devenit o adevarata afacere pentru Danny Deyer, tehnicile acestui stil fiind exemplificate pe dvd-uri in clipuri pe internet, existand chiar si un program de certificare pentru antrenori.

Ideea preconceputa cum ca cea mai buna tehnica de alergarea este cea pe care ti-o dezvolti in mod natural, combinata cu mult antrenament, a fost eliminata. Acum este mai mult decat evident ca modul de alergare se poate imbunatati prin mici corecturi si ajustari ale corpului.

In ce consta tehnica de alergare CHI

Iata ce presupune tehnica folosita: piciorul trebuie sa fie intotdeauna relaxat de la genunchi in jos. Pelvisul trebuie tinut orizontal pentru a-ti pastra energia, acest lucru chiar simtindu-se in timp ce alergi. De asemenea, coatele trebuie sa se miste spre inapoi. Dreyer te sfatuieste sa  nu te concentrezi la pendularea picioarelor, ci la miscarea coatelor, lasand picioarele sa penduleze in sensul invers al coatelor.

Coloana trebuie sa fie dreapta, iar locul in care picioarele au contact cu solul trebuie sa fie exact in prelungirea coloanei.

Umerii trebuie sa fie relaxati, deoarece s-ar putea sa ai tendinta sa incordezi umerii atunci cand dai din coate.

De indata ce te vei obisnui cu aceasta tehnica, alergarea ti se va parea mult mai usoara si eficace. Vei observa ca nici pulsul nu se va mari foarte mult si vei ajunge la punctul cand vei realiza ca poti sa alergi foarte mult timp fara sa obosesti.

Sursa: https://www.chirunning.com/

Sursa foto: https://www.correrdescalzos.es

Editor: Adina Voicu

 

error: Continutul este protejat !!