Durerile articulare sunt destul de comune, mai ales in sezonul rece, din cauza frigului si a umiditatii aerului. Pentru a le combate, trebuie oare sa apelezi la reteta cu substante antiinflamatoare sau pot fi ameliorate si cu ajutorul unor exercitii pentru articulatii?

Chiar daca anterior nu ai suferit leziuni ale aparatului osteoarticular, pe timpul iernii, asprimea conditiilor atmosferice favorizeaza inflamarea articulatiilor, provocand nevralgii si rigiditate.

Exercitii pentru articulatii. Ce sunt durerile articulare?

Durerile articulare, caracterizate de senzatii dureroase mai mult sau mai putin acute, sunt localizate la nivelul tuturor articulatiilor (structuri anatomice de contact intre doua oase: articulatiile genunchilor, spatelui, gatului, soldului, gleznelor sau coatelor).

Senzatia neplacuta de durere si disconfortul pe care-l genereaza durerile se pot resimti nu doar in timpul miscarii corpului, ci si cand acesta se afla in repaus total. In anumite cazuri, durerile pot fi atat de intense, incat limiteaza orice miscare.

Exercitii pentru articulatii. Cum se manifesta durerile articulare?

Diagnosticarea este facilitata de tabloul simptomatic specific, adeseori asociat durerilor articulare:

  • Umflarea incheieturilor, datorata acumularii de lichid in zona inflamata;
  • Inrosirea locala a ariei inflamate, specifica gutei sau artritei reumatoide;
  • Febra, frecventa in cazul infectiilor virale;
  • Dureri musculare, specifice artritei, gripei, patologiilor tiroidiene, suprasolicitarilor fizice;
  • Rigiditate articulara, in cazul reumatismului sau a artritelor;
  • Mancarime locala, intalnita indeosebi in asociere cu artrita psoriazica;
  • Dureri de spate, intalnite in caz de gripa, sarcina, obezitate si in toate situatiile de solicitare excesiva a spatelui.

Exercitii pentru articulatii. Care sunt cauzele durerilor articulare?

Durerile articulare pot fi cauzate de inflamatia si iritatia articulatiilor sau a structurilor din imediata lor vecinatate: membrana si lichidul sinovial, cartilajele articulare, capsula articulara, tendoanele si ligamentele.

Procesele inflamatorii pot avea la baza:

  • Cauze patologice (pe fondul unor maladii), adesea specifice sistemului osteoarticular: artrita, osteoporoza, dereglarile glandei tiroide, infectiile bacteriene, infectiile virale (gripa si virozele respiratorii), obezitatea;
  • Cauze nepatologice (nu sunt determinate de o anumita boala, ci de stilul de viata sau de starile fiziologice): sarcina, menopauza, tulburarile hormonale, starile de anxietate, exercitiile fizice intense, postura eronata, sedentarismul, temperaturile scazute etc.

Remedii pentru prevenirea si combaterea durerilor articulare

Ameliorarea durerilor articulare este posibila cu ajutorul curelor farmacologice (terapii cu substante antiinflamatoare), suplimentelor alimentare (glucozamina, acid hialuronic, colagen) si a remediilor naturiste (gheara diavolului, scoarta de salcie alba, arnica).

Si cum miscarea, daca se face cu cap, nu a omorat inca pe nimeni, sa nu uitam de utilitatea catorva exercitii pentru articulatii. Efectuate cu regularitate, miscarile specifice de yoga si de stretching ajuta la antrenarea propriilor articulatii, evitand riscurile de a cadea ”victima” frigului si umiditatii.

Tipuri de activitati fizice si exercitii pentru articulatii sanatoase

Articulatiile sunt vitale pentru orice activitate cotidiana. Pentru a le mentine mereu in forma si pentru a evita sa ramai ”sclavul” durerilor, sunt suficiente cateva exercitii pentru articulatii.

Daca simti durere articulara, ce-ar fi sa o tratezi prin miscare?

  1. Exercitii pentru articulatii: stretching si yoga

Stretching-ul si yoga sunt doua activitati ce contribuie la mentinerea articulatiilor in bune conditii chiar si dupa prima tinerete. De exemplu, poti urma seriile de exercitii de mobilitate, asa cum iti sunt prezentate in planul numarul 2 de antrenament acasa.

Aceste tipuri de exercitii contribuie la cresterea flexibilitatii articulare, o insusire de valoare a persoanelor active. Iar elasticitatea articulatiilor favorizeaza adoptarea posturii corecte, faciliteaza performantele sportive, previne patologiile si accidentarile sistemului muscular si osteoarticular.

  1. Exercitii pentru articulatii: activitati aerobice

Un alt aliat al corpului tau, si implicit al articulatiilor, este reprezentat de sporturile aerobice de intensitate scazuta: inotul, pedalatul, jogging-ul. Pentru a le efectua vei fi nevoit (a) sa-ti parasesti pentru putin timp propriul camin, renuntand la comoditatea exercitiilor propuse de echipa GymSport. Insa ele iti vor imbunatati prestatiile musculare, rezistenta fizica si nu in ultimul rand, elasticitatea articulatiilor.

Vor fi de evitat insa activitatile sportive cu o intensitate ridicata si constanta, deoarece acestea pot suprasolicita articulatiile si genera leziuni.

  1. Exercitii pentru articulatii: intarirea musculaturii

O alta categorie de exercitii pentru articulatii se refera la cele care reusesc sa antreneze musculature si sa sporeasca rezistenta tesuturile din jurul incheieturilor. Intarirea acestor grupe de muschi favorizeaza detensionarea articulatiilor, atenuand suprasolicitarea lor in timpul miscarilor de rutina sau a activitatilor sportive.

De exemplu, si studiile o demonstreaza, artrita genunchiului se afla in corelatie cu musculatura genunchiului. O minima potentare a muschilor cvadricepsi, poate prea putin ”lucrati”, cu un program de exercitii pentru picioare, poate reduce riscurile patologiilor osteoarticulare.

Exercitii pentru articulatii. Recomandari

In cazul incheieturilor deja ”suferinde”, inainte de efectuarea exercitiilor menite sa “imblanzeasca” senzatiile dureroase, mai intai trebuie consultat sfatul terapeutului sau al medicului curant.

error: Continutul este protejat !!