Asa cum inaintea unui antrenament este necesar sa se faca o serie de exercitii de incalzire, dupa terminarea acestuia se fac exercitii de relaxare, pentru a ajuta organismul sa isi revina dupa efortul depus.

De ce se fac exercitii de relaxare?

Este chiar impedios nesar ca fiecare antrenament sa se termine cu exercitii de relaxare, de intensitate mica. Scopul principal este acela de a avea loc o trecere usoara de la temperatura crescuta din interiorul muschilor, la cea normala. In plus, inima trebuie sa revina la un puls normal.

In timpul antrenamentului pot aparea rupturi mici ale fibrelor musculare, in special daca scopul exercitiilor este acela de acumulare a masei musculare. In fapt, exact acesta este principiul prin care muschii „cresc”: in interiorul lor apar microfisuri, pe care organismul „le umple” prin acumulari de acid lactic. Astfel, apare nu doar o crestere a masei, pe moment, ci si febra musculara. In perioada urmatoare a antrenamentului, acidul lactic este eliminat, iar organismul genereaza bucati de fibre, pentru a umple spatiile goale.

Facand exercitii de relaxare, se evita aparitia durerilor musculare. De asemenea, scade si riscul de aparitie a unor accidente, creste mobilitatea, iar acidul lactic este mai repede eliminat, obtinandu-se astfel o crestere mai accelerata a masei musculare.

Exercitii de relaxare

Poti face un antrenament ciclic, executand exercitii de stretching statice. Avand o intensitate mai redusa, acestea ajuta si la intinderea muschilor, care se contracteaza in timpul exercitiilor mai grele. Asigura-te ca intinzi aceiasi muschi pe care i-ai folosit in timpul antrenamentului, insistand pe cei pe care i-ai folosit mai intens.

Daca pentru exercitiile de incalzire, timpul de pastrare al unei pozittii este mai scurt, exercitiile de relaxare se executa mult mai lent, pastrandu-se pozitia mai mult.

Alte exercitii de relaxare recomandate a fi facute dupa antrenament sunt mersul pe bicicleta, la o viteza redusa, joggingul – de asemeni, facut intr-un ritm lent, yoga etc. In general, sunt foarte bune acele exercitii care se desfasoara la o intensitate mult mai mica decat cea a antrenamentului si care elimina tensiunea din muschi treptat.

Regulile generale de executare pentru aceste exercitii implica, in primul rand, asa cum si numele o spune, relaxarea. Insa ea nu se rezuma doar la cea fizica, ci o include si pe cea psihica. De aceea, mediul in care aceste exercitii de relaxare sunt executate este recomandat sa fie unul cu o temperatura potrivita, o atmosfera linistitoare si prietenoasa, fara prea multa agitatie. De asemeni, trebuie sa nu te simti constrans/a de timp, astfel incat sa te relaxezi si sa nu consideri timpul un factor de stres.

Executa dupa fiecare antrenament exercitii de relaxare si vei reduce considerabil febra musculara, vei obtine rezultate mult mai rapide in ceea ce priveste cresterea masei musculare sau a slabitului. Dupa fiecare antrenament acorda-ti minim 5 minute pentru a executa exercitii de incalzire.

Vezi mai jos 5 minute de exercitii de relaxare propuse de noi:

error: Continutul este protejat !!