Pentru un corp sanatos si armonios trebuie sa avem grija la aportul de calorii zilnic. Totusi, intrebarea „Cate calorii trebuie sa consum zilnic?” pare sa ramana fara raspuns pe buzele tuturor. Numarul de calorii nu trebuie calculat in mod obsesiv, insa este bine sa stim in jurul carui numar sa ne oprim pentru sanatatea noastra.

Trebuie sa stiti ca numarul de calorii care trebuie consumate pe zi variaza in functie de sex, greutate, varsta si stil de viata. In medie, unui barbat i se recomanda sa consume intre 2.500 si 3000 de calorii pe zi, iar unei femei intre 2000 si 2500 de calorii pe zi. Potrivit Organizatiei de Alimentatie a Natiunilor Unite, insa, orice adult trebuie sa se rezume la maximum 1800 de calorii pe zi. In mod evident, un stil de viata activ necesita mai multe calorii decat unul sedentar.

Specialistii au calculat cate calorii ar echivala un kilogram de grasime. Astfel, 7.700 de calorii se traduc intr-un kilogram de grasime din corpul nostru. Adaugand sau scazand cate 1000 de calorii la portia zilnica, putem sa ne schimbam greutatea corporala cu 1 kilogram pe saptamana. Aceasta este, in opinia nutritionistilor, cea mai sanatoasa metoda de a slabi sau de a te ingrasa.

Cate calorii trebuie sa consum zilnic ca sa slabesc?

Pentru cei care doresc sa slabeasca, specialistii recomanda un deficit de 500-1000 de calorii pe zi. Astfel, daca media optima de calorii pe zi este 2000, cei care doresc sa slabeasca trebuie sa consume intre 1000 si 1500 de calorii pe zi. Nutritionistii spun, insa, ca cei care opteaza pentru un regim vegan si se focuseaza pe consumul de fructe, legume si ierburi, pot sa nu-si faca griji in privinta numarului de calorii consumate caci cele provenite din astfel de alimente sunt sanatoase si nu ingrasa. De asemenea, daca va rezervati de cinci ori pe saptamana cate o ora pentru sport, procesul de ardere al grasimilor va creste, iar micile scapari din dieta vor fi compensate cu numarul de calorii arse in timpul activitatilor fizice.

Cate calorii trebuie sa consum zilnic ca sa ma ingras?

Persoanele care doresc o crestere in greutate trebuie sa adauge la aportul optim caloric zilnic inca 1000 de calorii. Astfel, sunt recomandate intre 2500 si 3000 de calorii, cu posibilitatea de a creste numarul, in cazul unui stil de viata foarte activ. Atentie, insa, la alimentele consumate. Procesul de ingrasare trebuie sa se desfasoare in mod sanatos, iar mai important decat numarul de calorii este regularitatea meselor. Atat mesele cat si gustarile dintre acestea trebuie luate la ore fixe, pentru un rezultat optim. De asemenea, se recomanda luarea caloriilor din alimente sanatoase si nu din prajeli, uleiuri sau carnuri grase. Persoanelor care doresc sa creasca in greutate li se recomanda, de asemenea, sa faca sport, pentru a-si fortifia si masa musculara. Numarul de calorii poate creste si pana la 3000 pe zi in cazul acesta.

error: Continutul este protejat !!