Pofta de mancare este, adeseori, dusmanul curelor de slabit. De cele mai multe ori, aceasta este o simpla problema psihologica ce poate fi rezolvata prin intelegerea motivelor care stau la baza ei. Insa, pofta de mancare poate sa aiba la baza si o nevoie fiziologica.

In acest articol, vei gasi sfaturi pentru a alunga pofta de mancare, care sa trateze ambele aspecte.

Atunci cand pofta de mancare are o cauza psihologica

In timpul curelor de slabire, psihicul nostru resimte o presiune: trebuie sa se dezobisnuiasca de obiceiurile alimentare, sa gaseasca zilnic motivatii pentru a continua si sa isi impuna abtinerea de la ceea ce ne place. In sinea noastra, ne consideram puternici si nu foarte usor de afectat de astfel de probleme. Insa, oricate motive ne-am gasi la nivel constient sa continuam, inconstientul acumuleaza anumite frustrari legate de cura de slabire pe care o urmam. Cum psihicul uman nu este un sac fara fund, in care sa indesam cat mai multe frustrari, acestea trebuie sa fie „descarcate” sub o forma sau alta. In timp ce unii dintre noi aleg sa deretice prin casa toata ziua sau sa isi certe partenerul de viata, altii aleg sa manance. Astfel, oamenii stresati sau oamenii care nu au prea multe treburi de facut gasesc in mancare un remediu pentru starea lor psihica. Pofta de mancare excesiva trebuie este de cele mai multe ori un factor pshihologic care trebuie controlat si inlaturat prin gasirea unor activitati care sa faca placere.
Sentimentul de vinovatie resimtit pentru pofta de mancare pe care o ai, nu va face decat sa inrautateasca situatia. Un prim pas in rezolvarea unei pofte de mancare prea mari este recunoasterea faptului ca ea este o problema care necesita anumite solutii. Odata acceptat acest lucru si constientizat, in momentul in care resimti pofta de a manca, iti va fi mult mai usor sa spui „Nu!” unei portii de ceva dulce.

Cu cat mai mare este pofta de mancare pe care o simti, cu atat psihicul tau este mai stresat. De aceea, in loc sa incerci sa te infranezi, mai bine ai incerca sa te gandesti la o alta modalitate prin care sa te destresezi, decat mancatul.
Iata cateva metode prin care poti sa „pacalesti” pofta de mancare:

  • Practica exercitii fizice. Yoga, de exmplu, este o metoda excelenta de a iti ajuta atat psihicul, cat si fizicul, fara vreun efort prea mare,
  • Iesi la plimbare
  • Bea o cana de ceai atunci cand simti nevoia sa mananci ceva,
  • Citeste o carte,
  • Joaca-te un joc care sa-ti faca placere si care sa te prinda. Daca acest joc implica si exercitiu fizic, cu atat mai bine,
  • Fa o baie fierbinte,
  • Gaseste o activitatea care sa te tina ocupat un timp mai lung.

Atunci cand pofta de mancare are o cauza fizica

Totusi, nu intotdeauna pofta de mancare este o consecinta a sistemului psihic supraincarcat de grijile din jurul nostru. Fie ca este vorba despre un obicei alimentar gresit, un job suprasolicitant fizic sau un stomac de proportii mai mari decat cele normale, unii oameni simt o foame constanta, chiar si de 9 – 10 ori pe zi.

In acest caz, este important sa iei legatura cu un nutritionist, care, in urma analizelor, sa determine exact cauza pentru pofta de mancare si pe baza rezultatelor, sa iti prescrie un regim nutitional cu adevarat bun pentru tine.
De retinut este faptul ca organismul stie ce avem nevoie, mai bine decat noi. De aceea, daca iti este pofta de biscuiti, de exemplu, este foarte posibil ca nivelul fibrelor din organism sa fie sub medie. Astfel, in loc sa mananci ceva ce te-ar putea ingrasa, ai putea incerca sa rontai un baton pentru slabit sau cereale.

Sursa foto: www.fitchicktricks.com

error: Continutul este protejat !!